Vietimme isäni syntymäpäiviä viime viikolla. Meidän äiti ei ehdi leipoa mitään, joten mä ajattelin väsätä jonkinlaisen kakun. Alusta asti ajatuksena oli tehdä jotain puolukasta, koska isäni pitää niistä ja meillä on niitä pakkasessa ainakin 50 pussia. Selailin noita leivontaohjevihkojani ja -kirjojani ja lopulta löysin sellaisen ohjeen, joka on varmasti kaikkien mieleen; ei liian hapan, muttei liian makeakaan. Aikaa kakun tekemiseen meni, ihan yksinkertainen se ei kuitenkaan ollut. Mutta lopputulos palkitsi työn. Ohje löytyi Pirkan sivuilta, eli ilmeisesti olen sen Pirkka-lehdestä joskus ylos kirjoittanut.

2 munaa
1 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 appelsiinin raastettu kuori

Kostutus:
3/4 dl appelsiinimehua

Suklaamousse:
2 liivatelehteä
200 g Euro Shopper tummaa suklaata
3 dl Pirkka-vispikermaa
2 rkl sokeria
2 rkl appelsiinimehua

Puolukkamousse:
3 liivatelehteä
1 ps (200 g) Pirkka-pakastepuolukoita
1 dl sokeria
3 dl Pirkka-vispikermaa
2 rkl appelsiinimehua tai vettä

Koristeluun:

Pirkka-pakastepuolukoita

hyytelösokerilientä

(noin 1 dl vettä ja 1/2 dl hyytelösokeria)

1. Laita irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja kiinnitä reuna pohjaan. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois. Voitele vuoan reunat ja leivinpaperi margariinilla. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon siivilän läpi varovaisesti sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon raastettu appelsiininkuori. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa noin 15 - 20 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassaan.2. Purista appelsiinin mehu. Kaada osa mehusta kostutukseksi kakulle.3. Pane suklaamoussea varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa kattilassa tai vesihauteessa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää kerma sulaneen, hieman jäähtyneen suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten. Mausta sokerilla. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja sekoita siihen liivatelehdet. Kaada seos suklaavaahdon joukkoon ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen. Kaada suklaamousse kakkupohjan päälle vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään noin kahdeksi tunniksi.4. Pane puolukkamoussea varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata puolukat ja soseuta ne sauvasekoittimella. Mausta sokerilla. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto puolukkasoseen joukkoon. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja sekoita siihen puristetut liivatelehdet. Kaada seos puolukkavaahdon joukkoon ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen. Kaada puolukkamousse suklaamoussen päälle vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Anna kakun hyytyä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.5. Kaada pakastepuolukoita kakun päälle keoksi pyöreän muotin sisään. Valmista hyytelösokeriliemi pakkauksen ohjeen mukaan ja lusikoi hieman jäähtynyttä sokerilientä muottiin marjojen pinnalle. Anna hyytyä hetki jääkaapissa ja poista muotti ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle vielä halutessasi muutama puolukka ja koristele sitruunamelissan lehdillä.


1650833.jpg1650843.jpg